Lagere energiefactuur dankzij domotica

Intelligent sturen van verlichting, verwarming en zonwering

Domotica doet ons in de eerste plaats denken aan comfort. Het is daarnaast ook een prima manier om je energieverbruik naar beneden te krijgen.

Wij vroegen aan domoticabedrijf Gira (mede-oprichter van het KNX/EIB gebouwenbeheerssysteem) hoe domotica kan zorgen voor een lagere energiefactuur.

"Het KNX/EIB gebouwenbeheersysteem (decentraal en fabrikantonafhankelijk) integreert verschillende technieken van je woning in één intelligent systeem, zoals de sturing van je verlichting, verwarming, rolluiken en zonnewering. De meest bekende functie is de 'centraal-uitfunctie' van de verlichting bij het verlaten van de woning."

Efficiënt verwarmen

"De sturing van de verwarming via een aparte thermostaat per ruimte is eveneens sterk aan te raden. Zo verwarm je enkel daar waar nodig. Door de koppeling van de verwarming in het gebouwenbeheersysteem kan tezelfdertijd ook een signaal naar de thermostaten worden gestuurd, zodat deze in stand-by- of nachtmodus schakelen bij een centraal-uitcommando. De klokken, die aan de thermostaten gekoppeld zijn via het KNX/EIB-systeem, kan je deactiveren zodat bij langere afwezigheid de thermostaten niet op de normale tijdstippen de verwarming activeren."

Ingrijpen vanop afstand

"De sturing van de rolluiken/zonnewering gebeurt automatisch, zodat in de winter de koude, of in de zomer de warmte, buiten blijft. Dit is afhankelijk van het weerstation dat info verschaft over temperatuur, lichtintensiteit, maar ook over eventuele neerslag en windsnelheid. Als je vergeten bent om de centrale uit-toets te bedienen, kan je er onder andere met de 'Homeserver' van Gira (andere fabrikanten hebben gelijkaardige producten) voor zorgen dat je van gelijk waar ter wereld de toestand van de verlichting, de verwarming, de rolluiken en de zonnewering in je woning kunt bekijken en wijzigen. Dit kan via een laptop, iPhone en iPad op voorwaarde dat je over een internetverbinding (via wifi of 3G) beschikt. Zo kan je om het even wanneer ingrijpen in je installatie en onnodig verbruik van elektriciteit en verwarming vermijden."

Bron: Livios

Datum: 09-12-2010
Nieuws
Meest bekeken
  • Therma TP10 Renova Dakplaat
  • Isover Mupan Ultra XS
  • TEK Bouwsysteem
  • Eurofloor isolatieplaten
  • Prelasti S
  • UNI-Flexplug
  • Geisoleerde betonconstructies
RSS Twitter Linked In Facebook Mail Youtube